De Biebscan
Een praktische handleiding

Een duidelijk stappenplan voor de Biebscan met praktijkvoorbeelden en instructie voor de app.

Door Stijn Dautzenberg op 25 augustus, 2022

De bieb inscannen

Inhoudsopgave

  1. Saneren en categoriseren
  2. Bibliotheken toevoegen
  3. Boeken inscannen
  4. Collectie evalueren

Leerlingvolgsysteem niet gekoppeld?

Doe dat dan eerst!

1. Saneren en organiseren

Voordat je begint met inscannen is het belangrijk om goed na te denken over de organisatie van jullie schoolbieb. Scholen die deze stap overslaan merken dat de bieb snel een rommeltje wordt doordat leerlingen onnodig veel boeken aanraken voordat ze een passend boek gevonden hebben.

Er zijn veel verschillende manieren om de bieb te organiseren. Voor meer tips lees:

Bieb organisatie voorbeeld

Het saneren is een gevoelig onderwerp voor sommige leerkrachten. Daarom is het belangrijk om samen duidelijke richtlijnen af te spreken.

Lees hier meer over saneerrichtlijnen:

Aan de slag

Trommel de hulptroepen op en zet samen de schouders eronder zodat je de hele collectie in één middag of twee saneert en categoriseert. Samen plaatsen jullie boek voor boek op de juiste stapel:

  • De prullenbak
  • De rommelmarkt
  • Een categorie in de bieb

2. Bibliotheken toevoegen

Navigeer naar het "bieb" scherm en klik linksboven op het tandwiel.

Je kunt in dit menu verschillende acties uitvoeren, maar voor nu zijn we alleen geïnteresseerd in de actie "Toevoegen".

Screenshot bieb menu

In dit formulier voeg je de bibliotheek toe.

  • Hoe ziet de bieb eruit in de app?

  • Op welke locatie staat de bieb?

  • Welke klassen hebben toegang?

Screenshot bieb toevoegen

3. Boeken inscannen

Het is zover! De boeken zijn gesaneerd en je hebt voor iedere categorie in de bieb een grote stapel boeken die ingescand gaan worden.

De beste manier om boeken snel te scannen is middels je telefoon. De camera werkt uitstekend en je houdt altijd een hand vrij om een boek op te pakken. Uit de praktijk blijkt dat een persoon op deze wijze ongeveer 250 boeken per uur kan scannen.

Aan de slag

Navigeer opnieuw naar het bieb scherm en klik linksboven op het tandwiel. Klik in dit scherm op "Inscannen". Kies vervolgens de schoolbieb waaraan je de boeken gaat toevoegen.

Het scanscherm heeft een toevoeg modus en een verwijder modus. Je kunt de actieve modus wijzigen door te klikken op een knop rechtsonder in het scherm.

Screenshot bieb inscannen

Help, ik kan de barcode niet scannen!

Soms is er een stickertje over de barcode geplakt of staat er toevallig geen barcode op het boek. In dit geval kun je handmatig zoeken op het isbn-nummer door het isbn-nummer in de zoekbalk te typen. Je vindt het isbn-nummer onder de barcode of aan de binnenzijde van het boek.

De database van de Biebscan bevat 150.000+ boeken en wordt dagelijks geupdate, maar soms komt het voor dat een boek mist. Stuur in dat geval even een appje naar naar de helpdesk en dan voegen wij het direct voor je toe.

Screenshot bieb inscannen

Bekijken wat je hebt ingescand?

Navigeer naar het startscherm van de bieb en selecteer de bieb die je wilt bekijken door op de bieb onder de zoekbalk te klikken. Je ziet hier de boeken die je onlangs hebt toegevoegd. Swipe naar rechts om alle boeken te bekijken.

Screenshot bieb inscannen

4. Collectie evalueren

Proficiat! Vanaf nu heb je altijd helder welke boeken er in de schoolbieb staan. De Biebscan presenteert een samenvatting van jullie collectie om zichtbaar te maken hoe jullie de schoolbieb kunnen verbeteren, maar dit is pas de eerste stap...

Screenshot bieb inscannen

Ontvang collectieadvies op maat van lokale kinderboekexperts.

Nederland is vele kinderboekexperts rijk die met aandacht een boekenpakket op maat kunnen samenstellen. Veel van deze experts werken samen met Onderwijs in Beeld, omdat zij nog beter maatwerk kunnen leveren door inzicht te krijgen in de huidige boekencollectie.

Lees hier meer over de kinderboekexperts in Nederland:

Leesgedrag volgen

Onderwijs in Beeld ontwikkelde een functie om nog meer informatie over jullie schoolbieb en het leesgedrag van jullie leerlingen te verzamelen. Met die bijzondere data kunnen jullie op doordachte wijze de schoolbieb uitbreiden en leest iedere leerling altijd een passend boek.

Door het leesgedrag te volgen kunnen we vragen beantwoorden zoals:

  • Welke boeken worden vaak gekozen?

  • Welke boeken blijven altijd liggen?

  • Hoeveel lezen onze leerlingen?

  • Hoevaak lezen leerlingen een boek uit?

  • Welk boek past goed bij welke leerling?