leerlingvolgsysteem koppelen
Een praktische handleiding

Hoe je ParnasSys of ESIS koppelt met Onderwijs in Beeld en leerkrachten accounts geeft.

Door Stijn Dautzenberg op 9 maart, 2023

Leerlingvolgsysteem koppelen

De schoolbeheerder

Alles omtrent het leerlingvolgsysteem en accounts kan worden beheerd door iedere gebruiker met de rol "schoolbeheerder". De schoolbeheerder heeft in het gebruikers scherm toegang tot het submenu "leerkrachten".

Screenshot schoolbeheer

Autorisatie sleutel genereren

Onderwijs in Beeld werkt samen met zowel ParnasSys als ESIS. Om een koppeling te maken met het leerlingvolgsysteem heb je een autorisatie sleutel nodig. Je kunt deze autorisatie sleutel zelf genereren in het leerlingvolgsysteem nadat je de koppeling "Onderwijs in Beeld" in het leerlingvolgsysteem hebt geactiveerd.

ParnasSys

Navigeer in ParnasSys naar "Beheer" en klik op "Koppelingen". Klik in de lijst met koppelingen op "Onderwijs in Beeld". Kun je de koppeling niet vinden in de lijst met beschikbare koppelingen? Stuur dan berichtje naar Onderwijs in Beeld en wij zullen de koppeling zo snel mogelijk activeren voor jullie school.

Klik linksonder in het scherm van de Onderwijs in Beeld koppeling op de groene "Afnemen" knop. Klik vervolgens linksonder in het scherm op "Nieuwe autorisatiesleutel instellen". Deze sleutel heb je nodig in de applicatie van Onderwijs in Beeld om ParnasSys te koppelen.

ESIS

Log in ESIS en ga naar het Menu -> Instellen -> Koppelingen. Navigeer bij "Beschikbare koppelingen" naar "UWLR Leerlinggegevens". Klik bij de "Onderwijs in Beeld" koppeling op activeren.

Screenshot leerlingvolgsysteem koppelen

Vul Daarna de benodigde gegevens in waarbij de verificatiecode aan de volgende eisen moet voldoen: De verificatiecode dient te beginnen met uw brin- en vestigingsnummer (bijvoorbeeld: 01AA00). De totale tekenreeks dient minimaal 20 en maximaal 50 tekens lang te zijn.

Klik op "Gereed" om de koppeling te bevestingen en deel de autorisatie sleutel via de applicatie van Onderwijs in Beeld.

Screenshot leerlingvolgsysteem koppelen

Autorisatie sleutel delen

Zodra je de autorisatie sleutel hebt verkregen is het nog belangrijk om de sleutel via de Leesapp door te geven. Navigeer naar het gebruikers scherm en het sub-menu "leerkrachten". Klik linksboven op het gebruikers toevoegen knopje.

In dit formulier selecteer je het leerlingvolgsysteem en vul je de autorisatie sleutel in.

Screenshot leerlingvolgsysteem koppelen

Hoe voeg ik accounts toe aan leerkrachten?

Nadat je het leerlingvolgsysteem hebt gekoppeld worden dagelijks de leerlingen en leerkrachten op school gesynchroniseerd met de Leesapp.

In het leerkrachten sub-menu zie je nu alle leerkrachten die zijn toegevoegd via het leerlingvolgsysteem, maar zij kunnen ze nog niet direct inloggen. Dat zie je aan het rode inlogmethode knopje.

Klik op het inlogmethode knopje van de gebruiker waaraan je een inlogmethode wil toevoegen. Je kunt kiezen uit:

 • Boekenlegger koppelen
 • Microsoft koppelen
 • Google koppelen

Herhaal deze actie voor iedere leerkracht die je een account wil geven.

Screenshot inlogmethode koppelen

Welke rol geef ik een gebruiker?

De laatste stap is het toekennen van een of meerdere rollen aan het account van collega's en hulpouders. Iedere rol heeft andere permissies en een ander perspectief.

 • Biebbeheerder:
  Heeft alle rechten voor het beheren van de bibliotheek. Denk hierbij aan: bibliotheken aanmaken, boeken toevoegen en boeken uitlenen.
 • Leerkracht:
  Mag boeken uitlenen aan leerlingen in de eigen klas en boeken lenen op de klassenpas.
 • Biebassistent:
  Mag helpen met het toevoegen van boeken en het boeken uitlenen aan alle leerlingen op school, maar ziet geen AVG gevoelige gegevens.
 • Waarnemer:
  Kan het gebruik van de Leesapp monitoren.
 • Schoolbeheerder:
  Kan de koppeling met het leerlingadminstratiesysteem maken, de accounts beheren, het abonnement wijzigen en facturen inzien.

Herhaal deze actie voor ieder account, todat iedereen de juiste rol(len) heeft.